Program treninga za triatlon Half-Ironman distance na hrvatskom jeziku

Kad su se ’80.-ih godina prošlog stoljeća Nenad Ivanković, Marijan Pedišić i Borko Prvan počeli baviti triatlonom, nije bilo dostupnih informacija o tom sportu na svakom koraku, da ne govorimo o blagodatima interneta koje mi danas uživamo. Uvid u romantiku tih vremena, načine treniranja i strast koja ih je nosila možete djelomično osjetiti prateći facebook objave gospodina Prvana. Našoj generaciji je danas mnogo toga lakše, jednostavnije i dostupnije, ali svaki put mi je gušt pročitati crtice iz povijesti koje opisuju priču oko brižljivo vođenih rezultata na danas požutjelim stranicama rokovnika. Vrlo često se jednako lijepe priče mogu naći i na profilu Dragana Jankovićaoca dugoprugaškog trčanja u Hrvatskoj, ali i pokretača trialonske lige na Jarunu (1993).

Jedan naivni odlazak baš na Jarunsku triatlonsku ligu 2015. godine mi je bio prvi susret sa svijetom triatlona i to onom metodom za koju psiholozi kažu da je najučinkovitiji način učenja: metoda vlastite kože. Ja sam tu svoju kožu namakao najdulje tijekom 750 metara plivanja plutanja (suci nisu bili sigurni utapam li se), provjetravao je najsporije kružeći biciklom oko Jaruna i oznojio je malo više tijekom 5 km trčanja. Dok su mi pružali cedevitu i napolitanke u cilju, bilo mi je jasno kako trostruki gušt moram još koji put ponoviti.

Iako su prijava i nastup na ligi bili nepromišljeni, strast prema strukturiranom pristupu svemu (a onda i treningu) me je natjerala da potražim nekakve informacije i planove treninga bar nakon nakon tog iskustva. Izvora na engleskom ima mnogo (boljih i lošijih), a kad su u pitanju sadržaji na hrvatskom, preporučio bih stranice Andreja Vištice i Damira Meseca za neke osnovne informacije o tome što vas čeka ulaskom u svijet (dugoprugaškog) triatlona. Andrej Vištica, osim što je trenutno najbolji hrvatski triatlonac duge distance, daje vrlo duhovite i korisne youtube osvrte i savjete o triatlonu na svom kanalu.

Naravno, ako odlučite trenirati triatlon, moguće je to raditi uz individualno vodstvo već spomenutih Vištice, Meseca ili Patrčevića, odlaskom na kampove na Hvaru, a možete se i upisati u neki od 30-ak triatlonskih klubova koji postoje u Hrvatskoj. Meni je posebno drag TK Zrinski jer nude programe za rekreativce, klince i reprezentativce, a osim izvrsnih trenera i trenerica, tamo ćete naći i ekipu odličnih ljudi. Ako vas zanima rapored natjecanja, na relativno lošoj stranici HTS-a možete provjeriti kalendar utrka i pročitati nešto stručne literature o treningu. Svakako bih preporučio da ne preskočite izvrsnu stranicu 3sporta, koji su na vrlo lijep način opisali kako nastupiti na prvom triatlonu. Osim toga, često donose najave utrka, izvještaje, preglede i korisne savjete.

Kad je riječ o planu treninga za Half Ironman distancu (70.3 ili srednje dugi triatlon), nisam uspio naći nijedan na hrvatskom jeziku koji bi zadovoljio kriterije preglednosti, prilagodljivosti i sveobuhvatnosti pa sam odlučio prevesti 24-tjedni plan koji je RG active objavio u pdf-u na svojim stranicama. Opise plivačkih vježbi i vježbi snage sam ostavio na engleskom, ali sve ostalo je na hrvatskom.

Stoga svi kojima bi to moglo biti korisno mogu Excel file s prevedenim i prilagođenim programom na hrvatskom jeziku BESPLATNO preuzeti OVDJE, a ako ćete i trenirati po njemu želim vam puno dobrih kilometara bez ozljeda. Naravno, ne preuzimam nikakvu odgovornost ako iz nekog razloga ne budete zadovoljni, iako vjerujem da u ovakvom sportu ne završavaju oni koji se vole izvlačiti (na suca, loše uvjete, krivi font i slično).

P.S. Ako znate da ima još korisnih sadržaja o triatlonu na hrvatskom jeziku, a da nisu ovdje spomenuti, molim vas da mi javite kako bih mogao dopuniti članak. Također, ako uočite greške u planu treninga ili prijevodu, javite mi da mogu popraviti. Hvala!

 

2 Comments

  1. Dobar članak i hvala vam na prijevodu, ne trebate nadopunjavati ništa, samo bih dodao youtube kanal GTN, naime GTN je skraćenica od Global Triatlon Network što bi na hrvatskom bila globalna triatlonska mreža, odnosno kanal na kojem se par puta tjedno objavljuju korisni savjeti, treninzi i različita pomagala vezana za triatlon, od tehnika u plivanju do recenzija ovakvih ili onakvih bicikala, tenisica itd… više na linku od kanala: https://www.youtube.com/user/globaltrinetwork

    Liked by 1 person

Komentari su isključeni.